Tigerrejer og quinoa - hvad er det lige med quinoa?

4 tips til at spise sundt på farten

Du kender det sikkert godt: Søndag kunne du hive en guldmedalje i planlægning og sunde intentioner og du er fuldstændig sikker på, at næste uge bliver starten på dit nye jeg, hvor det er slut med de hurtige løsning og fredagskagen – og i øvrigt også derfor at du med god samvittighed bør klemme en ekstra frøsnapper ned ved morgenbordet…

Det er også muligt det bliver sådan, og har du knækket koden, inviterer jeg dig her og nu ind som gæsteblogger, så du kan fortælle alle os andre hvordan filan du gjorde det. Jeg har i hvert fald ikke – jeg har en rimelig struktur, og de fleste dage fungerer så frokosten ikke er en panikløsning. Men ærligt ved jeg heller ikke om jeg vil være den type, hvor alt er planlagt ned til mindste sekund. Måske handler livet om plan B, en plan som afspejler din virkelighed som den er. Selv synes jeg det giver mig en kæmpe frihed at jeg evner at tilpasse mig sitationen uden at stresse og skælde mig selv ud.

Lige med maden er du også så hjulpet, at plan B sagtens kan være lige så sund, smagfuld og mættende som det du selv havde sat sammen. Jeg køber vel min frokost på farten et par gange om ugen: men jeg ved hvad jeg skal gå efter.

Hvor mange kalorier et hovedmåltid skal være på afhænger selvfølgelig af din vægt, dit mål med vægten og hvordan du fordeler dine hovedmåltider. Frokosten ligger dog for de fleste omkring 20-25% af dagens behov, og oversat til kalorier 350-600 kcal. Men det er bestemt, faktisk langt fra, det eneste vigtige at se efter.

Sukker bør ikke overstige 10% af den mængde kulhydrat der er i. Dvs. er der 50g kulhydrat i din frokost portion bør maks 5g komme fra sukker. Sukker mætter ikke, tværtimod får det dit blodsukker til at stige hurtigt, hvilket udlæser hurtig sult igen.

Fibre har modsat virkning, og et godt fiberindhold er derfor at foretrække for en lang mæthed og stabilt blodsukker. Er du rigtig god, indeholder din frokost mellem 6-10g fibre.

Salt er blevet godt skældt ud, og måske har nogle været liiiiidt hysset med det. Men faktum er, at fødevareindustrien er meget glade for at proppe salt i maden. Dels fordi det får det hele til at smage af mere og smage godt: to årsager til vi som forbrugere køber det igen og igen. Og dels, fordi salt konserverer – maden kan altså holde sig længere. Man anbefaler kvinder maks 5g om dagen og mænd 6g. Se derfor efter det totale saltindhold ikke bruger hele din dagskvote. Gå efter maks 2g, og hvis du er højere oppe, spar da på saltet resten af dagen

Grønt – gerne halvdenen af din frokost. Det kan være en salat, men det kan også være en fuldkornssandwich som du supplerer med snack gulerødder eller en peberfrugt. Mange glemmer det grønne næsten hele dagen, og med fare for at skære alle over én kam, er det alligevel de færreste der når min. 400g grønt til aftensmaden. Så fordel det over dagen og husk det endelig til frokost. På den måde ender det totale måltid i øvrigt også i den lave ende af energiscalaen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tigerrejer og quinoa - hvad er det lige med quinoa?