Ice chokolader med knas og mindre sukker

Anbefaling// A Hereford Beefstouw & finsk krogmodnet oksekød

I sidste uge var jeg en tur på Fyn igen – den by vokser altså lidt på mig. Jeg føler mig helt stedkendt fordi jeg har styr på Vestergade og Torvet 😉 Nu da alle julelysene er fremme er det ren eventyrland..

Men årsagen til besøget var ikke julelysene, men i stedet et møde med nogle af de dygtige mennesker bag A Hereford Beefstouw. Jeg skulle ind og høre mere om – og smage! – deres nye kvæg på menuen, nemlig deres finske krogmodnet oksekød – det skal jeg nok vende tilbage til. Vi fik nemlig en sirligt og nøje planlagt tasting af det meste af menukortet og jeg vil kort prøve at sætte dig ind i tankerne bag, hvis du som mig, interesserer dig for kvalitet og for umage. Madnørderi, i love it!

Når du besøger A Hereford Bistouw i Odense, bliver du nærmest inviteret hjem til Jørgen og Kirsten. “Vi gør os ikke i titler”, blev der ydmygt sagt, men hvis jeg skulle sætte en titel er Jørgen Køkken Chefen og Kirsten logistik og tal-boss. De har været der siden restauranten i sin tid åbnede for 41 år siden! I det hele taget har folk en tendens til at blive hængende, som de selv udtrykte det – fordi de er en lille familie. De løfter i flok, og derfor er titlen underordnet, men ansaret indiskutabelt. I det hele taget er energien her rigtig, rigtig dejlig. Skal jeg sætte ét ord på stedet må det være: detaljer! Tilfældigheder findes ikke, og hver en centimeter er overvejet, lige fra kunsten og farverne på væggene, udformning af bestik, originale træværker fra det gamle Odense til væggen i kælderen, der er fra år 1030 og stadig velbevaret, udvalget af vine og kombinationen af disse til maden.

Vi blev spist igennem alle forretterne, hvor særligt hummersuppen for mig var helt fantastisk. Fyldig, rund og med en intens smag.. lige som jeg elsker den. Laksen ligeså, og detaljen med udskæring ved bordet gør altså en forskel. Det er gennemført og du bliver inddraget som gæst. Hertil skal altså lige nævnes, at laksen er hjemmegravet, og opskriften løber helt tilbage til 1971 (!) Ud over fisk finder du også deres Cecina, som er et stykke lufttørret og heeeelt tyndtskåret oksekød, Scampi, blinis med rogn og foisgras. Et bredt udvalg, som også egner sig til en let frokost. Prismæssigt ligger vi på en 125-155kr.

Omkring kødet skulle jeg prøve noget jeg aldrig har smagt før: finsk oksekød. Umiddelbart tænker vi at kødet bør komme fra Australien hvis det skal være rigtig godt – men velkommen på scenen Findland! Det var FANTASTISK. Så utrolig mørt og intenst i smagen. Når dyr er græsfordret, får du altså en anden oplevelse, end hvis de spiser ensilage… Det finske kød er i øvrigt også krogmodnet i 40 dage, hvilket giver et lavere vandindhold og derfor mere smag. Den er dyb og fuldkommen fantastisk med et touch a grill fra stegeskorpen. Jeg kan KUN anbefale dig at gå efter det, når du besøger A Hereford Beefstouw.

En anden detalje jeg lige kort vil fortælle dig er, at de holder en gennemført lækker salatbar. Bestyren af salatbaren er vegetar, så du bliver ikke spist af med ærter, majs og iceberg. Der er et stort udvalg af både fine og grove grøntsager, velkrydret og mixet i gode kombinationer. Sådan en som mig, lidt et grønt-øre, bliver jo lidt små-lykkelig af at se dette! Vil du gerne holde den slanke linje, eller oplever oksekød som tungt i maven, så er det godt at huske at slå forbi denne afdeling, inden du sætter gaflen i bøffen. Jeg synes også det er væsentligt, set med vegetariske øjne, at man kan spise og nyde et måltid sammen, selvom den ene er vegetar og begge være tilfredse. Salatbaren vender jeg tilbage til en anden gang, for jeg ved de sysler  med nyheder i restauranten i København på dette punkt.

Alt i alt nød vi en herlig frokost sammen med Jørgen og Kirsten! Vi var der som sagt til frokost, og hvis du som jeg selv spiser let i dagtimerne, og lidt tungere til aften, er der altså rig mulighed for mindre udskæringer eller fisk, suppleret med lidt grønt. Aftenkortet er mere udviddet og det er også her, at du finder det finske kød. Men jeg kan rigtig godt lide, at der er mulighed for at “bruge” kortet forskelligt. Nogle gange vil jeg selv gerne ind, spise, og ud på en time og andre gange elsker jeg at bruge 2-3-4 timer og med en god flaske vin.

Og apropos vin..

Et lille tip, som det sidste skal gå til deres vine! A Hereford Beefstouw har etableret deres eget vinlager, hvor de selv modner vinene, de år som den kræver. Det betyder har muligheden for at vælge fra et kort som er væsentlig større end de fleste steder kan bryste sig af, og samtidig til fuldstændig fantastiske priser. Jeg spottede for eksempel en vin på deres kort til 600 kr som jeg 14 dage forinden havde set hos en anden restaurant til 2000 kr! Se dét er jo små-farligt 😉 Men pointen er igen detaljen, for ung vin matcher ikke den fyldige kødsmag – og spørg dig endelig frem når du er der, de er klar på en hjælpende hånd, hvis ikke du har en sommelier i maven.

Frokostpriserne ligger fra 110-209 kr og aftenkortet mellem 165-395. De lækre finske udskæringer ligger på ca. 350 kr.

Tusind tak for fantastik mad og detaljegrad A Hereford Bistouw –  jeg kommer helt sikkert igen!

På billedet ses Kirsten & Jørgen til venstre, vores kok og tjener Mette.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ice chokolader med knas og mindre sukker