Nem mad// Hvid fisk og røget paprika dressing!

Min første og sidste Big Mac her i livet!

28342231_10155118349421175_1201524919_oWow! Jeg sidder her mandag aften i chok over at opdage, at jeg ikke har fået blogget de sidste 14 dage!! Jeg kan simpelthen ikke huske hvornår det sidst er sket!

Sandheden er, at de sidste 14 dage har været præget af sygdom, dels en helt almindelige influenza (hvilket jeg seriøst ikke haf haft de sidste 6 år, FØJ hvor er man dårlig!?) og dels med maven – ooog så arbejde samtidig, de dage hvor jeg kunne – så overskuddet har været i underskud om jeg så må sige.. Sådan er dét – men NU er jeg tilbage i næsten topform. Arbejdsfronten vender jeg tilbage til i et andet indlæg, der er nemlig også sket meget spændende.

Ny titel

Jeg har fået en ny titel, nemlig Cøliaki. Sagt på dansk – glutenallergi. Hvis i har fulgt med fra start, eller læst det her eller her, ved i, at de sidste 10 år for mig har været præget af maveproblemer, i større og mindre grad. De sidste par år er det dog gået ganske fint. Jeg har taget nogle generelle hensyn, men ikke noget jeg sådan har følt mig hæmmet af. Jeg har i perioder haft “off days”, men efterfulgt af gode perioder.

Siden efteråret, har det dog ikke forholdt sig sådan. Jeg har haft det skidt, sådan rigtig skidt, i for lange perioder. Jeg har tabt mig en smule og haft perioder med ondt i maven, hævet ansigt, eksem i hovedet, forstoppelse/diarre og ofte været oppustet. Ikke alt på én gang, men sådan at jeg ind i mellem simpelthen ikke kunne komme hjemmefra. Så er det gået fint igen, og bum, så slog det til igen. Lige inden jul besluttede jeg mig for at få det undersøgt ordentligt og fik i starten af det nye år lavet en kikkert undersøgelse, blodprøver og scanning. Og i onsdags var der så endelig svar. Det er cøliaki. Man kunne tænke det er mærkeligt, at man ikke har undersøgt det tidligere, men ofte skærmer én diagnose for andre, så jeg tror egentlig aldrig rigtig vi nåede dertil. Jeg har tidligere undgået det på grund af irritabel tyktarm, men kun fra de store kilder som brød, pasta osv.

Med irritabel tyktarm kan man opleve at blive oppustet og måske have dårlig mave. Men det går over – det er ubehageligt – men ikke farligt. Ved allergi kan kroppen simpelthen ikke tåle det, så man ødelægger slimhinden og de små fimrehår i tarmen. Det kan give betændelse og/eller sår og man optager næringsstoffer, vitaminer og mineraler dårligere. Derfor kan man opleve vægttab og blodprøver som ikke helt shiner. Og sådan ser min tarm ud lige nu. Men det bliver godt igen! Heldigvis er medicinen jo “nem” – undgå gluten. Og det er jo så ikke helt nemt kan jeg fortælle jer – de propper fandme gluten i alt i industrien! “det klistrer så dejligt”… Men det er selvfølgelig bare en omstilling. Min forståelse og udgangspunkt er ret skarpt, grundet min baggrund og indre fødevarenørd, og snart sidder det på fingerspidserne hvilken wasabi, mayo, soja, nøddeblanding og chokolade jeg må spise, og så kører det. Familien er gået all in på glutenfri, kæresten kreerede den første glutenfri middag til aften og min mor ringer dagligt med nye opdagelser hun har gjort haha.. hun er så kær <3

Et par dage inden jeg skulle ind og have svar, tog fanden ved mig: jeg har aldrig smagt en Big Mac fra Mac’en i hele mit liv! I shit you not! Og det vil jeg simpelthen ikke gå igennem livet uden 😉 Så vi tog på MacDonalds inden “dommen” faldt og kørte sådan en ned med det hele. Den smagte udemærket, vil jeg starte med at sige – umiddelbart ikke det jeg kommer til at mangle helt vildt i mit liv – fuldt af meeeega mavepine efter dog – men nu er der ligesom hak ved det. Skøre kvinde – yes please – men det skulle prøves!

Så nu starter en ny tid – der vil stadig være opskrifter med gluten i på bloggen, men der kan også være et ekstra fokus på dét at leve uden, hvis det er noget som interesserer jer? I må meget gerne smide en kommentar!

Hav en dejlig aften – og UNDSKYLD at bloggen har ligget og støvet i hele 14 dage!

Kh. Regitze

2 kommentarer

 • Signe

  Kunne du eventuelt dele dine fund af glutenfri wasabi, soja, mayo og lignende? Jeg fik selv konstateret glutenallergi for et halvt år siden, og det er altid rart at få udvidet sin glutenfri horisont.
  Dejligt du endelig har fået styr på, hvad din mave reagerer på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • regitzebjergegaard

   Det kan du tro jeg vil Signe 🙂 Jeg bruger lige de næste par uger på at orientere mig, og så skal jeg nok dele mine lister her på bloggen. Det behøver ikke være så svært, hvis først man får “basen” på plads 🙂 Hav en dejlig dag! Kh. Regitze

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nem mad// Hvid fisk og røget paprika dressing!