Suppe søndag // Jordskok/Pastinak suppe med parmaskinke

Suppe Søndag // Gulerodssuppe med estragon

 Så er det saftsuseme blevet tid til en omgang suppe igen! Den her gulerodssuppe har fået et lille tvist af estragon – og et par rødløg, som gav noget virkelig lækkert til suppen!

Den er toppet med paranødder – og det er fordi, at jeg så gerne vil slå for paranødden. Det er nemlig lidt en overset nød. Jeg tror mange synes den er sådan lidt kluntet og meget “nød”, fordi de er halvstore og hverken findes med salt eller andet tjuhej på – så vidt jeg har set altså. Men, de er som alle andre nødder hamrende sunde og særligt på mineralet selen, som paranødden er en af de bedste kilder, som vi har. 5 nødder indeholder faktisk alt det selen, som din krop skal bruge om dagen 🙂  Selen indgår blandt andet i dit immunforsvar, hvor det virker som en antioxidant. Det hjælper også til nedbrydelsen af noget affaldsstof kroppen producerer, når vore celler laver energi til kroppen. Og så indgår selen også som et hjælpe-enzym i skjoldbugskirtlen, som er her vi danner vores stofskifte hormoner.

Jeg tror pointen fremgår fint – det er ligesom alle andre vitaminer og mineraler, vigtigt at vi får det 🙂

Opskrift

 • 800 kg gulerødder
 • 300g kartofler
 • 2 store rødløg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk tørret estragon (du kan også bruge frisk, så skal du nok komme et 1/3 bundt i)
 • 1 liter bouillon – jeg brugte en grøntsagsbouillon
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 dl piskefløde
 • Lidt citron, salt og peber til tilsmagning

 

Topping

 • 50g paranødder
 • 2 håndfulde grønkål
 • 200g gulerod
 • 1 løg
 • 150g kylling (kan undlades og erstattes af mere grønt, en vegetarisk proteinkilde eller en skive brød)
 • 2 spsk tamari (eller soja)
 • Olie, salt, peber
 • Evt chili – kan sagtens undlades

 

Vask gulerødder og kartofler og skræl rødløg. Jeg har brugt øko grønt, så jeg skræller det ikke (jo rødløg, men det havde du nok gættet 😉 ) Skær det i grove stykker og kom det op i en stor gryde med 2 skrællede hvidløg, 1/2 af estragonen, fløde , 1 spsk olivenolie og bouillon. Kog det mørt i ca 30 minutter og lad det trække i 15 minutter.

Imens laver du topping, ved at hakke paranødderne i mindre stykker. Kom dem på en tør pande og rist dem gyldne et par minutter ved medium varme. Kom tamari/soja på til sidst og lad det kort “brænde af”, inden du tager det hele af og lader dem køle af på et spækbræt. Skær gulerod, løg og kylling i mundrette bidder og nip grønkålen. Kom alt undtagen grønkålen på en mande med noget olie, salt og peber og steg til kylling og gulerødder er tilberedte. Kom lige til sidst grønkålen på, så den får lidt varme men ellers ikke er tilberedt.

Blend suppen med det sidste hvidløg og estragon – og evt chili. Smag til med salt og peber og spæd mere vand til, hvis du mener den er for tyk. Jeg kan godt lide den er lidt grød agtigt. Server med topping og nyd en sund, lækker og mættende suppe 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Suppe søndag // Jordskok/Pastinak suppe med parmaskinke